Even voorstellen

Mijn naam is Jan Hollander. Ik ben geboren op 3 oktober 1951 in Drouwenermond. Dat is een plaatsje binnen de gemeente Borger-Odoorn in Drenthe. Hier had mijn vader een brandstoffenhandel en hier heb ik ook de lagere school gevolgd. Daarna ben ik naar de H.B.S. geweest in Stadskanaal. In 1971/1972 ben ik in militaire dienst geweest. Ik was gelegerd in Eibergen bij het  898 verbindingsbataljon. In 1977 ben ik getrouwd met Harma Fennema en zijn we in Veendam gaan wonen. Daar wonen we nu nog. We hebben twee kinderen. Emiel, geboren in 1983 en Tim, geboren in 1988.

Jan Harma Emiel Tim

Sinds 3 juli 2017 ben ik met pensioen. Hiervoor heb ik gewerkt bij de    RDW - Centrum voor Voertuigtechniek en Informatie   (voorheen de Rijksdienst voor het Wegverkeer) in Veendam.

Mijn hobby's zijn uiteraard genealogie en verder doe ik aan hardlopen, (in september 2000 heb ik de Marathon van Berlijn gelopen), wandelen (in 2014, 2015 en 2017 heb ik de Nijmeegse vierdaagse gelopen), af en toe een beetje volleyballen en thuis nog wat prutsen op de computer.

Ik doe onderzoek naar alle takken Hollander die voorkomen cq zijn ontstaan in de provincies Groningen en Drenthe.

Verder doe ik onderzoek naar de namen Springelkamp en Fennema.

 

Hoe het begon

Ik ben in 1990 begonnen met genealogie. Ik stapte met het trouwboekje van mijn grootouders naar het rijksarchief in Assen en vroeg of ze mij een beetje op weg wilden helpen. Daar hoorde ik dus voor het eerst van de 10-jarige tafels en de microfiches en microfilms waarop je de aktes kon bekijken. Mijn grootvader was geboren in Gieterveen in Drenthe. Alle(!) generaties in mannelijke lijn daarvoor waren ook afkomstig uit Drenthe en wel uit de omgeving van Anloo. Als er zoveel generaties uit dezelfde streek komen dan scheelt dat een hele hoop zoeken. Ik wist in die ene dag al wie mijn Oud-ouders waren en was ik dus al 6 generaties terug in mannelijke lijn.

Mijn Oud-vader was Bastiaan Jans (de overgrootvader van mijn grootvader). Deze was getrouwd met Henrica Lucas Hollander. En hier is de familienaam Hollander van afkomstig. Bastiaan Jans is overleden in 1804 en Henrica heeft vervolgens in 1813 de naam van haar vader (Lucas Hendriks Hollander) aangenomen. In 1742 bediende de vader van Lucas zich al van de naam Hollander. In het Haarstedengeldregister (een soort belasting) van Gasselte van 1742 wordt "Hinderik Hollander, jeneever stooker en snijder, aangeslagen voor 2 Gulden".

 

Een leuke bijkomstigheid is dat de tweede naam van onze oudste zoon Emiel, "Sebastiaan" is. We hebben dus zonder het te weten een Oud-ouder benoemd.

Deze foto is gemaakt bij het huwelijk van mijn ouders op 5 juni 1950. Op de foto staan mijn ouders, mijn grootouders en ooms en tantes.

Het vervolg

Ik heb het archief in Assen daarna regelmatig bezocht. De ene keer met succes, de andere keer met minder succes. Langzamerhand ben ik begonnen ook de andere voorouders te onderzoeken. Mijn grootmoeder van vaders kant heette Kloppenburg. Zij was geboren in Onstwedde in de provincie Groningen. Ook de vrouwelijke lijn van mijn moeders kant is ontstaan in de provincie Groningen. Omdat ook het rijksarchief in Groningen niet al te ver weg is, ben ik ook daar regelmatig op bezoek geweest.

Op dit moment ben ik met alle lijnen al aardig wat generaties terug. Bovendien kom je op een gegeven moment bij personen terecht waar reeds publicaties van bekend zijn, die dus al door andere mensen zijn uitgezocht. Als ik aansluiting vind bij een dergelijke publicatie neem ik de voor mij relevante personen op in mijn database onder vermelding van de bron. Ik kan dan later altijd de gegevens zelf nog natrekken als ik daar aanleiding toe vind. Het vastleggen van de bron doe ik trouwens altijd, ook bij de personen die ik zelf in de archieven vind.

Andere takken Hollander

Op een gegeven moment vind je personen met de naam Hollander waarmee je geen relatie kunt maken met je eigen voorouders. Doordat je dan verder gaat zoeken ontdek je dat er (waarschijnlijk) meerdere takken Hollander zijn ontstaan in de provincies Groningen en Drenthe. Momenteel heb ik 2 grote takken naast mijn eigen tak en nog een paar kleinere takken, maar die kunnen ook ergens anders zijn ontstaan. Een grote tak is ontstaan in Meedhuizen, dat ligt in de buurt van Delfzijl in de provincie Groningen en een andere is ontstaan in Beerta, ook in de provincie Groningen. Met beide takken heb ik voorouders tot 1670 maar heb ik (nog) geen relatie kunnen vinden met mijn eigen tak.